Portada‎ > ‎comissions‎ > ‎Medi ambient‎ > ‎

Resum 28 de novembre de 2017

Reunió Comissió Medi Ambient, 28/11/2017

Assistents: Pere, Elisenda, Carles, Isidre, Sabina, Remi, Manel i Pau

Temes tractats

Valoració neteja deixalles dels boscos 12 de novembre de 2017

Opinem que va ser un èxit tot i que de nou, el que s’ha detectat és que molta de les deixalles que hi ha als boscos són runams i elements molt voluminosos i pesats que no poden ser retirats només amb voluntariat.

Caldria preguntar de qui és propietat el terreny que es va netejar i que es fes responsable de acabar-ho de deixar tot net ja que hi ha, fins i tot, canonades de fibrociment de grans dimensions, i en el cas de que no tingues propietari, mirar de trobar una formula per acabar-ho de deixar net.

A la zona hi ha unes taules d’obra i es podria mirar de reclamar si es poguessin tornar a condicionar per poder fer-les servir com espai públic.

Volem donar les gràcies a tots els veïns i veïnes que van participar i també a l’ADF de Sant Cugat i Centre Residencial d'Acció Educativa (CRAE), el Lledoner (de les Planes) per la seva ajuda.

També agrair a l’Ajuntament de Sant Cugat per proporcionar-nos cabassos i testos per recollir les deixalles i per retirar les deixalles però volem expressar una certa mala gestió ja que en aquest cas ens vam assabentar poc temps abans de començar l’activitat de que no ens proporcionarien saques de ràfia, quan se’ns havia informat de que si que ens en portarien. Finalment alguns dels veïns van portar saques de la seva propietat i hem de veure si es poden recuperar.

 

Repensar les properes jornades de neteja

Continuar plantejant aquest tipus de jornades (2 cops anys).

Coordinar amb escola o cau per si seria possible implicar-los més activament en aquest tipus d’activitat. Es comenta de les possibilitat de finançar aquestes jornades mitjançant subvencions d’Obra i Servei en coordinació amb l’escola.

Demanar a Participació (Oriol) si realment s’han acabat els diners del pressupost reservat dels diners de lliure disposició de 2016 i veure si hi ha opcions de fer un conveni per poder tenir el suport de l’Ajuntament.

 

Projecte Senglar

Carles ens presenta el tríptic informatiu. Estem d’acord en que és molt sintètic i per tots els públics i opinions.

Explica que ja està duent a cap la sèrie d’activitats amb els nens i nenes (aula de natura de l’escola de la Floresta):

Es tracta d’unes sessions teoricopràctiques que imparteix als alumnes de 1r a 6è de primària com a activitat voluntària durant l’hora de dinar:

·         30’ explicació (interactiva amb preguntes i respostes dels nens i nenes)

·         Es mostra uns cranis de senglar per que vegin com és l’animal, perquè té un morro tan llarg, perquè els mascles tenen navalles tan grans... i en general s’explica la biologia de l’espècie.

·         30’ de buscar rastres, on es rasquen, on mengen, on furguen, les deposicions...

·         Enquesta posterior per veure si els ha agradat i si han aprés coses noves.

Als nens els agrada molt i sembla que entre ells parlen del tema

PROPOSTA: La comissió d’educació del Consell de Barri s’ha interessat i vol oferir-ho com a activitat al Centre Obert, però com molts  nens ja hauran fet l’activitat a l’escola, el que es farà seran activitats i temes per aprendre encara més sobre ecologia, interacció amb la xarxa tròfica, etologia, fototrampeig, o conèixer la resta d’espècies de senglar i porc que hi ha a la resta de món. També es proposarà al Cau.

Es vol facturar per la UAB. Carles ha creat un centre de cost per poder gestionar totes les despeses.

Coses que falten:

Manual de Bones Maneres sobre el Senglar – llibret que ja està redactat i que en breu es publicarà (2000 còpies) i que es posaran a les bústies de la Floresta i  que s’aprofitarà per convidar-los a les jornades (veure següent punt).

El gros del pressupost anirà destinat a la Jornada sobre el Senglar – teòric-pràctic (sortida per veure rastres...) amb dinar popular i Jornada gastronòmica. Possiblement al Casino. Es planteja per ser organitzat cap a l’abril de 2018.

Primer cal acabar els mostrejos i estudis del TFG que estan duent a terme.

Proper consell de barri

Ens preguntem si des de la Comissió Medi Ambient es vol presentar algun projecte per a la votació de projectes de 2018. No surt cap idea en concret però si una sèrie de propostes que no tindrien perquè passar pels pressupostos de lliure disposició del barri.

Parlem del tema dels contenidors i com millorar el sistema per resoldre els dos greus problemes que causa el model actual (senglars i espargiment de brossa).

Elisenda proposa fer un estudi o sondeig de casos d’èxit de sistemes de confinament de contenidors per evitar aquests problemes. Es coneixen sistemes que sembla que han tingut èxit en altres municipis (Contenidors cilíndrics, contenidors soterrats, confinats) i es mirarà de consultar quan podria costar la seva instal·lació al barri.

Recollirem informació com a comissió de medi ambient i es demanarà a la presidenta del Consell de Barri per saber quan acaba la concessió amb l’empresa actual

 

Rieres Saladrigues

El passat 28 de juliol de 2017 es va enviar un Document de propostes per recuperar i protegir fauna en el  projecte de renaturalització (escrit per Carles Conejero) va ser enviat a l’Ajuntament (Marina de Participació i altres persones implicades en el projecte) i a l’Albert Sorolla (Naturalea). De moment no tenim més informació. Es tornarà a demanar al consell de barri si les mesures han estat tingudes en compte a  l’hora del projecte de renaturalització.

 

Proposta plantació arbres fruiters

Manel ens presenta el projecte de plantació arbres fruiters a la Floresta que té reservats  15000€ dels pressuposts de lliure disposició de 2017. Ara s’està començant a tirant endavant i demana si hi ha interès en que algunes persones de la comissió s’hi volen implicar.

Es pretén que el projecte sigui el més participatiu possible i Manel vol implicar consell de barri i entitats del barri.

L’Ajuntament es compromet a mantenir (regar) els arbres els primers anys, sempre que siguin de fàcil accés (als espais verds enjardinats o llocs similars). La resta s’hauria de ser responsabilitat d’alguns veïns o d’entitats que s’impliquessin en el projecte.

És un projecte complex que cal de col·laboració per determinar les millors ubicacions, espècies, execució...

Pau i Remi s’interessen pel tema i volen donar un cop de mà.

Es crearà una subcomissió on també hi participarà El Mussol, per poder iniciar les tasques prèvies a la presa de decisions.

 

Pous perillosos

Fer un cens de pous perillosos (oberts, no senyalitzats, en males condicions) de la Floresta on hi poden caure animals i persones per accident. Per aconseguir-ho es demanarà col·laboració del consell de Barri per tal de difondre la proposta a tots els veïns i veïnes.

 

Jardí autogestionat

Sabina (nova membre de la comissió) ens presenta el seu projecte. S’estan recuperant l’espai però amb autofinançament i busca recolzament de la comissió, del barri o ajuntament.

També crear un espai didàctic.

Cada dissabte fan jornada de treball

Se li proposa a la Sabina que presenti la idea als pressupostos de lliure disposició de la Floresta de 2018.

Cens ocells

Carles està interessat en fer censos per, sobretot, fer control Falciot a la zona de la Floresta. Podria ser uns dels al·licient per una proposta que tirarà endavant El Mussol durant 2018 per entrar a participar en el BioBlitz de Barcelona (http://bioblitzbcn.museuciencies.cat/).